nostalgia.jpg


Minnesutställning på Landskrona Museum 28/6-13/9 1998. KLICKA och se bilder från invigningen.


flasher.gif

logo1.jpg


PIRATRADIO I NORDISKA FARVATTEN.

 

 

Välkommen till lite Radio-Nostalgi.  Här finner Du information om de kommersiella radiostationer som fanns i skandinaviska farvatten under åren 1958 till 1966.  Radiostationer som var placerade på fartyg i Öresund, Stora Bält samt i Östersjön och som bjöd på musik och underhållning till svenska och danska lyssnare. Lyssnarskaror som var större än monopolradions. Stationer som i lagen mening inte var olagliga när de startade sin verksamhet men som i Sverige kom att ogillas av det politiska etablissemanget som slutligen också lyckades driva igen att antal nya s.k. piratradiolagar.
Är det skillnad på en utländsk radiostation som kanske befinner sig lite längre bort och som sänder program till svenska lyssnare jämfört med en annan station som befinner sig i Sveriges omedelbara närhet men utanför dess territorium och på internationellt vatten? Politiker i Sverige och Danmark ansåg tydligen detta och gjorde allt för att skydda den egna monopolradion. 
Då fartygen på vilka radiosändarna var placerade var registrerade i länder som inte var medlem av den Internationella Teleunionen kunde sändningarna fortgå tills nya nationella radiolagar trädde i kraft. När den sista s.k. piratradiolagen antogs i Sveriges Riksdag 1966 innebar detta också slutet för den sista radiostationen som var Radio Syd. Härmed sattes punkt för nästan sex år av icke olaglig kommersiell radioverksamhet. 
Vid denna tid fanns det endast vardera två radiokanaler i Sverige och Danmark och det kan slås fast att de kommersiella radiostationerna kom att påskynda beslut om att i Sverige införa melodiradion som startade 5/5 1961 vilken senare följdes av en s.k. musikkanal (P3). Även Danmark fick en underhållningskanal.
På dessa sidor delar jag med mig av en del av det material jag samlat under årens lopp. Varje radiostation har sin egen sida och innehåller förutom bilder även möjlighet att lyssna till olika programpunkter och stationssignaturer. Av utrymmesskäl återges ljudet i REAL AUDIO format. För att kunna lyssna till de ljudfilerna måste du därför ha laddat hem och installerat Real Audio. Real Audio finns att ladda ner  på http://www.real.com/products/player/index.html/. De ljudåtergivningar och bilder som finns här är både unika och radiohistoriskt intressanta.


Följande radiostationer var pionjärer och kämpade för sin rätt i eterhavet. Minnet av dessa finns för alltid bevarat.

 

 

 

Ett stort tack till Kenneth Andersson från Västerhaninge som bistått med ovärderlig information från sin tid som ljudtekniker på Skånes Radio Mercur. Ytterligare ett stort tack till Ib Hansen från Danmark som bidragit med både ljud o bildmaterial från Danska Radio Mercur. Ib arbetade som tekniker ombord på både Cheeta och Cheeta II såväl i Öresund som i Stora Bält.
//Göran Carlsson, Landskrona.


COPYRIGHT, Denna och följande sidor är skyddade av lagen om upphovsrätt.


Synpunkter och kommentarer välkomnas; Mail till Göran skickar Du till radio.mercur(at)radio4all.se